MEŞE FIÇISININ KULLANIMINA İLİŞKİN TALİMATLAR
- doctor spirit
- 22 Mar 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 May 2024
MEŞE FIÇISININ KULLANIMINA İLİŞKİN TALİMATLAR.
HAZIRLIK:
1.Kullanılmadan önce meşe fıçıları hazırlanmalıdır.İlk başlarda meşe fıçıları yüksek miktarda tanen içerir ve damıtık veya şarap hemen fıçıya dökülecek olursa çok yoğun odunumsu tatlar ürüne geçecektir. Bu nedenle fıçı ilk başlarda sızıntı testini geçnelidir.( Bu kapsamda ilk aşamada buharla pişirilmelidir. Bu olamıyor ise meşe fıçısı ağzına kadar kaynamış ve sonrasında 80 C kadar soğumuş su ile doldurulmalıdır. Üstte 2 cm boşluk kalacak şekilde 2 saat bekletilmelidir. Hafif bir sızıntı görülebilir ancak ahşap şiştiğinde bu sızıntı kaybolacaktır.)
2. ikinci aşama ıslatmadır. Islatma süresi 15-30 gündür. Meşe fıçısı soğuk su ile doldurulur. İki günde bir boşaltılır, suyun rengi durulana kadar bu işlem doldur boşalt şeklinde devam eder. Bu esnada sızıntı gözlemlenir ise 12 saatte bir su ekleyerek devam edilir. Malzemenin ıslatılması aşamasında çatlaklardan sızıntının görülmesi doğaldır. Ahşabın çevre dostu olduğunu anlamalısınız
3.Üçüncü aşama, fıçıyı soda çözeltisiyle yıkamaktır. Fıçı 1 litre suya 2 gram oranında soda ilavesi ile hacminin %30 una kadar sıcak su (80 C) ile doldurulur. Bu şekilde kuvvetli bir şekilde 10 dk çalkalanır. Ardından soda çözeltisi boşaltılmalı ve birkaç kez soğuk su ile durulanmalıdır.
4.Dördüncü aşama temiz soğuk su dökülerek 10-12 saat bekletilir ve boşaltılır ve kurumaya bırakılır 12-24 saat sonra istenirse balmumu uygulamsı yapılarak %15-25 arası güçte distilat konularak 5-6 haftaya kadar fıçınızı alkole doyurabilirsiniz. Bu işlemden sonra güçlü bir damıtığı fıçıya güvenle dökebilirsiniz. Bu işlemin nedeni genç fıçıda meşe ağacının bileşenlerinın yoğun şekilde distilata ekstrakte olması ve içeceğe olumsuz bir tat koku vermesidir. bazen acı tanlarla beraber yeşil meşe tedı bile verilebilir..
ALKOLLÜ İÇECEKLERİN EVDE YILLANDIRILMASI VE SAKLANMASI
İçeceğin fıçısının ısı kaynaklarından uzakta, serin ve nemli hafif hava sirkilasyonu olan bir odada saklanması gerekir. Bu tür mekanlarda ürün buharlaşması (''meleklerin payı'') minumum düzeyde olacaktır. Yılda % 5-10 normal kabul edilir. Bir dairede fıçı uygun koşullarda saklanmayacak olursa bu kayıp oranı %50-70 lere çıkabilir.. Fıçının hacmi ne kadar küçük olursa sıvının yüzeyle temas alanı o kadar büyük olur. Bu da yaşlanmanın daha hızlı ilerleyeceği anlamına gelir. Bu aynı zamanda buharlaşma yüzdesinin daha fazla olacağı anlamına da gelir.
Önerilen hava nemi %80-85 dir. sıcaklık ise 10-17 C olmalıdır. Şarap ve diğer hafif alkoller için ideal sıcaklık 12 C dir. Konyak ve diğer güçlü alkoller için ise 16 C dir. Sıcaklık arttığında buharlaşmadan kaynaklanan kayıplar artar; sıcaklık düştüğünde ise içeceğin olgunlaşma ve yaşlanma süreci yavaşlar veya durur.
Nem yapay olarak oluşturulabilir -varilin yanına bir kap su koyun ve odanın tamamına değil elbette- yalnızca fıçının yanına/altına ve üstünü bir örtü ile örterek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
BOŞ BİR FIÇININ SAKLANMASI
Her kullanımdan sonra fıçı soda çözeltisi ile yıkanmalıdır. Meşe fıçısı birkaç dakika çalkalanmalı süzülmeli ve ardından temiz su ile durulanmalıdır. Fıçınızı kurumaya bırakın ve ardından bezle sarın. Saklama koşullarının karanlık ve serin bir yer olmasını tercih edin. Bu koşullarda bağıl hava neminin %20, sıcaklığın +4 C ile +30 C arasında olmasına özen gösterin. Önemli ölçüde büzülme meşe fıçılarında ciddi hasara neden olacaktır.
Fıçı uzun süre kullanılmamışsa, uzun süre kuru bir odada kalmışsa veya uzun bir nakliye süreci geçirmiş ise ek bölgelerde kurumalar meydana gelmiş olabilir. Bu da ürününüzün doğal işlevinden uzaklaşmasına neden olmuş olabilir. Bu durumda fıçıyı ıslatmadan önce metal çerçeveleri tokmaklayarak sıkıştırmanız gerekebilir.
DİKKAT Fıçıyı hazırlarken sıcak suyu ve sodalı suyu fıçının yüzeyine dökmemeye özen gösterin. Aksi halde yüzeyde kaplı balmumunda izler kalabilir ve bu fıçının görüntüsünü bozabilir. Hazırlık sonucunda izler kalırsa bir fön makinası ile ısıtarak gerekirse ilave balmumu kullanarak yüzey dağılımını tekrar düzeltebilirsiniz.
Fıçının hazırlanmasında kullanılan balmumu ahşabı dış etkenlerden korur ömrünü uzatır sızıntıları önler ve fıçıyı daha güzel hale getirir. Aynı zamanda gaz değişimini engellemez içecek gözeneklerden normal şekilde nefes almaya devam eder.
DİĞER DURUMLAR
Fıçıları alırken elbette güvenilir satıcıları tercih etmelisiniz. Ancak nakliye sırasında gene de kontrol dışı hasarlar oluşabilir. Uzun süre nakliye ve iklim koşullarına bağlı olarak meydana gelebilecek sorunlar olasıdır. Meşe fıçılarındaki ahşap aralıkları bu zaman döneminde istenmeyen açıklıklara gelebilir. Doğal olarak ahşabın periyodik nem altında olması hedeflenmiştir. Nem yüzdesi %12-%20 arasında olmalıdır. Eğer bu nem %3-%5 değerlerine kadar düşerse ahşapta büzülmeler meydan gelecektir. Ahşap canlıdır ve bu sonuç doğaldır. Ancak tarif edilen talimatlara uyarak kullanım süresini uzatmanız mümkündür.
Bu yazı büyük oranda mrwooden adlı fıçı üreticisin kullanım talimatlarından alıntılanmıştır.
Comments